Hoe kweek je aardbeien?

Bijna iedereen lust het wel. Aardbeien, een  Aardbeienplant kan je zelf bij jou thuis kweken. Zowel in de volle grond als in een pot of bak kun je zelf gekweekte aardbeien maken. Hier zijn een paar tips om zelf met zelf gekweekte aardbeien te beginnen.

Aardbeien zaaien

Er zijn twee mogelijkheden. Een volgroeide plant kopen of zelf te gaan zaaien.
met zelf zaaien is het het best om vanaf eind februari te beginnen met zaaien in een kweekbak. Laat de zaadjes bovenop liggen en niet in de grond, ze hebben licht nodig. De vensterbank heeft vaak een goede temperatuur, dus is een goede plek om ze neer te zetten. Laat de grond licht vochtig. Zodra er 2 tot 3 blaadjes te zien zijn verplaats je het plantje in een grotere pot. Gedurende paar weken mogen ze beschut overdag buiten staan.

Aardbeien planten

Tussen maart en augustus is het de perfecte tijd om aardbeien te planten, met de meeste voorkeur in de maand april. Belangrijk is dat de planten niet te diep in de grond zitten, genoeg afstand van elkaar hebben, een goede waterring heeft en dat de plantjes uit de volle zon en wind staan.

Stekken

na 2 tot 3 jaar zijn aardbeienplanten aan vervanging toe. De beste periode is midden augustus om dat te regelen.

Plukken

Als de aardbeien klaar zijn wordt het tijd om ze te gaan plukken. Wat handig is om te gebruiken is een schaartje waarmee je de aardbeien makkelijk kan gaan afknippen. Zorg ervoor dat het kroonblad altijd aan de aardbei vast blijft zitten, dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers.

Na al deze tips zijn je eigen gekweekte aardbeien helemaal klaar op te eten. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *