Zonnepanelen in ruil voor een mandje fruit?

We hadden het er eerder al eens over dat veel kinderboerderijen in Nederland zich inzetten voor duurzame projecten, zoals het plaatsen van zonnepanelen, een groendak, het cultiveren van een moestuin of een paddenpoel, een goede afvalscheiding en het hergebruik van regenwater. Soms is hier een kleine investering voor nodig, of soms een wat grotere, bijv. ingeval van zonnepanelen.

Crowdfunding op het Hollandsche platteland

crowdfunding-helptCrowdfunding is iets wat we allemaal allang kennen, ondanks dat het wellicht nieuw en als een voorbijgaande trend klinkt. Het is niets meer dan financiering. In dit geval niet door de bank – die vanwege de crisis en het wantrouwen in de economie minder leningen verstrekken – maar door ‘the crowd’, dus de mensen om je heen. Vaak mensen die vertrouwen in jou of in je product hebben, zoals je vrienden, familie, Facebook- of LinkedIn-connecties. Eigenlijk zoals het vroeger altijd ging, voordat de banken de rol van geldverstrekker op zich namen.

Crowdfunding is juíst voor het platteland een mooi fenomeen. Met behulp van echte oer-Hollandse initiatieven het kan het vertrouwen van de consumenten terug worden gewonnen, wat met name vorig jaar een enorme deuk heeft opgelopen door alle negatieve berichtgeving de laatste jaren over vervuild vlees en bespoten groente en fruit. Het is belangrijk dat consumenten weer zien hoe hun producten worden geteeld en waar deze vandaan komen, in tegenstelling tot de aanlevering van producten uit verre oorden waardoor de consument totaal geen inzage in het productieproces heeft.

Inspirerende voorbeelden

Hoe ziet een dergelijk initiatief er in praktijk uit? Stel, je wilt zonnepanelen laten installeren, hoe financier je dat momenteel als de bank je niet wil helpen? Dan ga je dus crowdfunden en bij je klanten aankloppen voor financiering, bijvoorbeeld in de vorm van een vooruitbetaling van vijf jaar, zodat jij de producten die ze afnemen nog groener kunt maken. In ruil daarvoor ontvangen de investeerders bijvoorbeeld een vijfjarig, onbespoten, groente-abonnement en kunnen ze af en toe een kijkje komen nemen op de boerderij. Crowdfunding kan je ook financieel wat opleveren, zoals bij initiatieven als de Windcentrale waarin je investeert in ‘winddelen’ voor voordelige windenergie. Zeker met de tegenvallende energieprijzen in 2014 kunnen soortgelijke projecten een mooie duurzame uitkomst bieden die competitief zijn met de prijzen van andere energieleveranciers. Er zijn al tal van mooie en inspirerende samenwerkingen en projecten tot stand gebracht, MT.nl heeft een opsomming van een zestal mooie agrarische crowdfunding-initiatieven.

bestel-jouw-deel-koe

Reacties zijn gesloten.