Wie wil er nu nog boer worden?

download (6)Ondanks dat door het programma ‘Boer Zoekt Vrouw’ er een positiever beeld is neergezet voor het beroep, zijn er maar weinigen die ervoor kiezen om boer te worden. Het boerenleven is een zwaar leven,  vroeg opstaan, hard werken en het inkomen is afhankelijk van het klimaat en de regelgeving.

“Als boer kun je elke dag doen wat je zelf wilt. Je bent met de natuur bezig en elke dag is weer anders en dat is het mooie. Geen dag is hetzelfde. Natuurlijk maak je ook lange dagen, naast vrijheid zijn er verplichtingen, maar die neem je op de koop toe.”

Boer zijn verliest populariteit

Ook al is het inkomen van de Nederlandse boer het afgelopen jaar met 11,4% gestegen (t.o.v. 2013), ze blijven achterlopen ten opzichte van de rest van de economie. Toch ervaart ruim 87% van de boeren het werk als positief tot zeer positief. De vrijheid en het buitenleven zijn sterke pluspunten.

Ondanks de voordelen die het boerenleven met zich meebrengt, wegen voor veel boeren de nadelen zwaar. Er komen steeds minder jongere boeren bij en de gemiddelde leeftijd van een landbouwer ligt op 51 jaar. Ook neemt het aantal boerenbedrijven met ongeveer 4% per jaar af. Terwijl de omvang van de hectares en het aantal veeteeltdieren gelijk blijft. Dit komt omdat de agrarische bedrijven steeds meer gaan uitbreiden. En hiervoor is kapitaal nodig.

In het filmpje hieronder wordt er verteld over de boeren en tuinders die verminderen.

Investeringen zijn noodzakelijk

Om een boerenbedrijf draaiende te houden is innovatie en duurzaamheid noodzakelijk. Dit is prijzig evenals de aanschaf van landbouwmachines en een appeltje tegen de dorst bij een tegenvallende oogst. Nu dat de banken in de huidige economische crisis de geldkraan dichtdraaien, wordt er gekeken naar andere mogelijkheden. Crowdfunding, zeker op het gebied van biologisch eten en duurzaam produceren is er een van. Meer hierover lees je in het artikel ‘De boer op gaan’.

Familiaire leningen of mede-eigenaarschap van onafhankelijke geldschieters zijn, evenals het zoeken naar andere vormen van bedrijfsvoering, zoals familiale-landbouw, andere methoden om aan geld te komen.

Meer lezen?

Wie wil er nu nog boer worden in Nederland?

Reacties zijn gesloten.