Waarom wil een boer zonnepanelen?

referentie-zonnepanelen-agrariersen forse investering, en eigenlijk lijkt het niet echt nodig. Waarom zou je je boerderij in hemelsnaam voorzien van zonnepanelen? Nou, omdat je uiteindelijk slapend enorm veel geld bespaart (je produceert je eigen stroom), het natuurlijk goed is voor het milieu (vooral als je meteen af bent van je asbestdaken) én het eigenlijk helemaal niet zo ’n investering hoeft te zijn. We zetten de voordelen op een rijtje:

Ruimte genoeg

Als een boer, in tegenstelling tot andere  bedrijven of particulieren, ergens niet om verlegen zit, dan is het dakoppervlak. Op deze manier hoef je geen extra ruimte te creëren of te huren, en kun je de zonnepanelen gewoon op je eigen stallen plaatsen. Dit betekent dat hoewel je dan misschien enorm veel energie verbruikt, je ook veel energie produceert: een zonnepaneel werkt ook als het regent.

“Dagelijks zie ik mijn meter teruglopen. Ik ben nu extra blij wanneer de zon schijnt.”

Belastingvoordeel

Zonnepanelen lijken misschien een forse investering, maar met het bijkomend belastingvoordeel is het best te overzien (zelfs zonder rekening te houden met de winst op de lange termijn). Als maatschap of eenmanszaak kan er een Energie Investering Aftrek (EIA) van 41,4% worden toegepast, naast een eventuele Kleinschaligheid Investering Aftrek (KIA) van 28%.

Asbest eraf, Zonnepanelen erop

Vooral in de agrarische sector is er veel sprake van asbest, bijvoorbeeld in de dakbedekking van stallen. De overheid heeft daarom de stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, Zonnepanelen erop’ in het leven geroepen, die op  1 juli 2014 is aangepast. Een boer kan nu tot september 2015 een subsidie van €4,50 per m2 asbestdak ontvangen (met een maximum subsidiebedrag van €15.000 per aanvrager) en het minimum te saneren oppervlak is verlaagd naar 250 m2.

Als boer ben je natuurlijk hét toonbeeld van samenwerken met de natuur, en het zonnepaneel is een van de weinige technologische ontwikkelingen die hier niet mee in strijd is. Sluit een samenwerkingsverband met de zon en geef je boerderij dit milieubewuste, innovatieve én geldbesparende steuntje in de rug.

Reacties zijn gesloten.