Vlees: van fok tot kok

vlees

Het proces van een klein kuikentje op de boerderij tot een kipfilet in de winkel heeft verschillende stappen, maar ook voordat een stuk varkensvlees of rundvlees in de winkel komt te liggen, gaan daar wat stappen aan vooraf. Je vindt ze in dit artikel.

De keten

Een stukje varkensvlees of rundvlees komt ook niet zomaar op je bord te liggen, voordat het zover is, gaat daar nog heel wat aan vooraf:

1. De boerderij: de eerste stap is de boerderij, hier worden de koeien of varkens grootgebracht.

2. De slachterij: als de koeien of varkens groot en zwaar genoeg zijn, worden ze naar de slachterij gebracht. Daar worden ze volgens een streng proces geslacht.

3. De uitsnijderij of de vleeswarenfabriek: vervolgens gaan de stukken vlees naar een uitsnijderij, die er de mooiste stukken vlees uitsnijdt. Soms verkoopt de slachterij ook aan een vleeswarenfabriek, die snijdt het vlees dan zelf

4. De winkel: via de uitsnijderij of de vleeswarenfabriek komt het vlees uiteindelijk bij de slager of in de supermarkt te liggen.

Andere producten

Maar niet alleen het vlees van een varken of koe is bruikbaar! Zo worden bijvoorbeeld de haren van een varken gebruikt om kwasten van te maken en wordt er leer gemaakt van runderhuiden. En suède wordt gemaakt van de achterkant van kalfs-, geiten- en schapenvellen.

Meer informatie

Wil je meer weten over vlees en veehouderijen, kijk dan eens op de website “Van fok tot kok” of op  Veeteelt.nu, hier vind je ook leuke spellen en vragen over vlees en veehouderijen.

Reacties zijn gesloten.