De kip: van boerderij tot in de winkel

Je kent de kip waarschijnlijk wel van hoe in de winkel op je bord ligt: als kipfilet of kippenpoot bijvoorbeeld. Maar wat gaat er allemaal aan vooraf voordat de kip in de winkel of bij jou op je bord ligt? Je leest het in dit artikel.

De keten

Iedereen die samenwerkt om ervoor te zorgen dat de kip in de winkel komt te liggen, is onderdeel van de keten. De keten heeft een paar verschillende stappen:

1. De opfokker: de opfokker laat de kuikens opgroeien tot ze 18 weken oud zijn, het zijn dan grote kippen geworden.

2. De fokkerij: de fokkerij kiest kippen en hanen uit om mee te fokken, hij kruist verschillende soorten met elkaar om zo de sterkste kippen te krijgen. De beste kippen en hanen gaan naar de vermeerderaar.

3. De vermeerderaar: bij de vermeerderaar worden de hennen en hanen samengebracht, zodat er broedeieren ontstaan.

4. De broederij: de broedeieren gaan vervolgens naar de broederij en worden daar in speciale machines gezet, die hetzelfde doen als een kip. Na 3 weken komen de kuikentjes vanzelf uit het ei gekropen.

5. De vleeskuikenhouderij: de kuikens groeien in de vleeskuikenhouderij op tot kippen, totdat ze 6 weken oud zijn

6. De slachterij: als de kippen 6 weken oud zijn worden ze naar de slachterij gebracht. Daar krijgen ze eerst een verdoving en daarna worden ze geslacht, verdeeld, gekoeld en verpakt.

7. De winkel: zo belandt de kip uiteindelijk in de winkel, bij de slager of de poelier.

rijsvandevleeskip

Meer informatie

Wil jij je kennis testen over kippen of er nog meer over te weten komen? Kijk dan op de website Kip Kip Lekker. Bekijk ook vooral dit filmpje!

 

 

Reacties zijn gesloten.